Rady & Tipy

10 věcí, které je třeba znát, než se vydáte na Tchaj-wan

Na Tchaj-wanu jsme nějakou dobu žil a dal dohromady pár rad a postřehů, které si myslím je dobré znát, základních 10 věcí, které je třeba znát, než se vydáte na Tchaj-wan.

Tchajwanci jsou velice přátelští

Jelikož byl Tchaj-wan řadu let poměrně izolovaný a dosud zde neexistuje masový turismus, tak se místní lidé snaží o to, aby se cizinci cítili v jejich zemi více než dobře a pohodlně. Ochota pomoci či poraditi je zde skoro samozřejmostí. Často se mi stávalo, že mi projíždějící nabízeli svezení na skútru. Jednou mne domů vezla dokonce policie. Ne, že bych spáchal nějakou trestnou činnost, ale proto že jsem se jich zeptal na cestu a kluci asi neměli nic lepšího na práci. Rozhodně není třeba se obávat klasických podvodů na turistech jako jinde v Asii.

10 věcí, které je třeba znát, než se vydáte na Tchaj-wan

Tchaj-wan není Čína

Ačkoliv Čína tvrdí opak, většina Tchajwanců to tak nevnímá a za Číňany se rozhodně nepovažuje. Kdysi jeden národ se občanskou válkou rozdělil ve dví. Čínští komunisté tradiční kulturu zavrhli a téměř zničili. Tchajwanci se tak považují za nositele tradiční předrevoluční čínské kultury, s hrdostí na ni odkazují, tak jako na svůj čínský původ. Mluví mandarínsky a používají tradiční čínské písmo (v kontinentální Číně používají zjednodušenou formu). V žádném případě je však nespojujte s kontinentální Čínou. Nejednoho Tchajwance byste tím mohli nepěkně urazit.

Focení se s cizinci

Nezřídka, tedy spíše každý den se mi stávalo, že se se mnou chtěli místní vyfotit. Pro mnoho lidí jsem byl i první běloch, kterého viděli na vlastní oči, ačkoliv to zní jakkoliv neuvěřitelně. Podobné zážitky mi sdělovali i ostatní cizinci žijící na Tchaj-wanu. Ze začátku to byla docela legrace, ale po pár měsících už to omrzí a začne spíše obtěžovat.

10 věcí, které je třeba znát, než se vydáte na Tchaj-wan

Skútry kam se podíváš

Ano, téměř veškerá doprava jako i v jiných asijských zemích se točí kolem skútrů. Na Tchaj-wanu, který má cca 25 milionů obyvatel je registrováno přes 15 milionů skútrů. Pravdou je, že cestování na skútru je velice praktické i jednoduché a hlavně se na Tchaj-wanu jezdí vpravo. Ke koupi skútru je třeba mít kartičku rezidenta, která se obvykle vydává až po roce pobytu. Avšak na Tchaj-wanu jde zařídit skoro všechno.

Neznalost angličtiny

Jestliže se pohybujete ve velkých městech jako Tchaj-pej (Taipei), Kao-siung či Tchaj-čung (Taichung), vždy někoho, kdo anglicky rozumí najdete. Horší je, když se rozhodnete cestovat autobusem nebo vlakem třeba do hor nebo na venkov. Starší generace neumí anglicky skoro vůbec, i u mladší to není nijak slavné, asi jako v ČR 🙂 Nemluvě o domluvě ve stravovacích zařízení (většinou dostanete kartičku, kde máte zaškrtnout, co chcete, avšak kartička obsahuje pouze čínské znaky). Určitě je dobré mít s sebou nějakou aplikaci nebo slovník, popřípadě se naučit pár čínských slovíček a frází.

Nemasový turismus

Tchaj-wan je země masovým turismem stále ještě nezkažená. S výjimkou velkých měst Tchaj-peje a Kao-siungu na cizince či turisty narazíte zřídka. Většinou pak, když se dva cizinci takto náhodně potkají, tak se dají do řeči nebo se minimálně pozdraví.

Tchajwanci a alkohol

Je pravdou, že Tchajwanci moc dlouho pít nevydrží, avšak najdou se i výjimky, které by se za svůj výkon nemuseli stydět ani v zapadlé šestce u stolu štamgastů. Na druhé straně, mnohokrát jsem zažil, že místní mladí ve snaze se vyrovnat evropským vrstevníkům vypili dvě velká piva a domů je muselo vést taxi, jelikož nebyli schopni chůze po svých. Zkrátka na pivo s místními opatrně.

Čistota a znečišťování Tchaj-wanu

Osobně považuji Tchajwance za poměrně čistotný národ. S nějakým výraznějším nepořádkem jsem se asi nesetkal. Až jednou v Tchaj-čungu, a to mi vyrazilo dech. Byla to říčka, která městem protékala. Akorát místo vody v ní tekly odpadky. Dalším neduhem je pak smog, povětšinou přicházející z továren kontinentální Číny. Znečištění vzduchu není tak hrozné jako například v Pekingu, ale i tak je nepříjemné.

Dopravní dostupnost

Na ostrově je výborné dopravní spojení mezi jednotlivými městy. Autobusy, příměstské vlaky, obyčejné vlaky a rychlovlaky jezdí mezi největšími městy několikrát denně. Někdy je, ale trochu obtížnější obstarat si jízdenky či zjistit správnost spoje bez znalosti čínštiny. Na Tchaj-wanu je také několik mezinárodních letišť. Pozor na karaoke autobusy!

Bohužel jsem měl tu smůlu na karaoke bus.

Ceny a alkoholová drahota

Ceny potravin jsou v porovnání s Českou republikou podobné, možná o něco málo vyšší. Co je však na Tchaj-wanu výrazně dražší, jsou mléčné výrobky (většina se dováží) a také alkohol. Zejména v restauraci je nutné počítat s tím, že zaplatíte minimálně dvojnásobek toho co v ČR. Ceny alkoholu v obchodech (FamillyMart nebo 7/11) jsou podobné těm našim. Místní pivo je celkem originálně pojmenováno Taiwan Beer 🙂

Taiwan Beer!

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*